top of page

Send en SMS til Super-Jorden 20 Lysår Borte

Ingeniøren Magazine | 22 August 2009


Superjorden Gliese 581d
Superjorden Gliese 581d

Af Thomas A. E. Andersen


Australsk websted indsamler små tekstbeskeder, der skal sendes 20 lysår ud i rummet til den Jorden-lignende planet Gliese-581d.


Nu er det ved at være sidste chance, hvis man vil have sendt en besked ud til eventuelle intelligente væsner i rummet. Et australsk websted indsamler beskeder på 160 karakterer, som vil blive sendt ud mod en fremmed planet, Gliese-581d, i kredsløb om en fjern stjerne.


Det australske projekt "Hello From Earth" slutter 24. august, hvorefter beskeder bliver samlet og sendt ud i rummet via Nasas Deep Space-netværks antenne ved Canberra.


Beskederne til de fremmede på den fjerne planet vil supplere andre beskeder som dem, der blev sendt Pioneer 1 og 2 i 1970'erne i form af en metalplade med en inskription, og Voyager 1 og 2, hvor man forsøgte at sende en historie om vores verden til fremmede i rummet. Voyager-sonderne medbringer en guldbelagt kobberskive med lyde og billeder, som skal vise forskelligheden på Jorden.


Beatles til Nordstjernen


Sidste år sendte Nasa Beatles-musik til Nordstjernen. Her benyttede Nasa sin 64 meter store antenne i Deep Space-netværket i Madrid. Nogle år forinden blev Bob Marleys reggaemusik sendt ud i rummet af et privat projekt kaldet Cosmic Call.


Hello From Earth er et videnskabelig pr-projekt fra det australske videnskabelige blad Cosmos, og en del af det internationale astronomiske år.


Planeten Gliese-581d er otte gange større end Jorden og befinder sig 20,3 lysår borte. Den fjerne planet blev opdaget i april 2007 og er på grund af sin størrelse blevet døbt en slags "super-Jorden".


»Vi ved ikke, om der er liv på Gliese-581d, og vi ved heller ikke, om der findes en teknisk civilisation, som er i stand til at modtage vores signal. Men vi ved, at den kan have de rigtige betingelser for liv. Fra Jorden ved vi, at så snart betingelserne var til stede, opstod livet,« siger Cosmos-redaktøren Wilson da Silva.


Signalet vil ikke ankomme til planeten før i december 2029, »og spørgsmål er, om vi vil få et svar. Det er der ingen, som ved, men hvorfor ikke sende budskaberne og finde ud af det en dag,« tilføjer medredaktør Jacqui Hayes.


Beskeder kan sendes på:http://www.HelloFromEarth.net

bottom of page